Bruk av kjøretøy med hjul i terrenget


Sysselmannen minner om regelverket for bruk av sykkel, el-sykkel og hundevogn i terrenget.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 19.10.2020

Kjøring med hjulgående kjøretøy uten motor er ikke forbudt i seg selv, så lenge dette skjer i områder uten ferdselsrestriksjoner (se kart til høyre) eller utenfor verneområder hvor sykling er forbudt. All ferdsel på Svalbard, også sykling og hundekjøring, må imidlertid være i tråd med svalbardmiljøloven.

Kjøring på tundraen på delvis frossen og ikke snødekt mark kan skade vegetasjon og sette langvarige spor. Dette betyr at dersom vegetasjonen blir skadet eller det settes spor som følge av syklingen/kjøringen er det et brudd på Svalbardmiljølovens regler om aktsomhetsplikt (§5) og ferdsel i naturen (§73). 

Ettersom vegetasjonen på Svalbard er sårbar, vil det fort oppstå skader på vegetasjon dersom terrenget ikke er frossent og snødekt. Kjøring på vei, i elveleiene, eller på annen fast grunn uten vegetasjonen er tillatt. Dette betinger at man ikke må krysse tundra for å komme seg til slike områder.

I vedtatt arealplan for Longyearbyen planområde 2016-2026 er det satt av en trasé utenfor vei i Adventdalen for ikke-motorisert ferdsel, med krav om utarbeiding av delplan, jf. § 48.7 og § 48.8 i arealplanens bestemmelser. Inntil delplan er vedtatt er altså all kjøring med hjulgående kjøretøy utenfor vei på forbudt.

El-sykkel – kun på vei
El-sykler er et motorisert fremkomstmiddel, og omfattes av forbudet mot ferdsel med motorkjøretøy i terrenget,  samt på islagte vassdrag og sjøområder. Dette framgår i forskrift om motorferdsel på Svalbard, § 5 og § 7. Dette betyr at bruk av el-sykler inntil videre kun kan skje på vei.