Gruven i Svea offisielt stengt

Onsdag markerte Store Norske Spitsbergen Grubekompani (SNSG) slutten på en snart 100 år lang gruvehistorie ved å stenge gruven i Svea Nord.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 06.03.2020

Markeringen skjedde sammen med representanter fra Klima- og miljødepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Sysselmannen, Bergmesteren for Svalbard med flere.

- En æra på Svalbard er over. Stengingen av Svea Nord illustrerer den omstillingen som svalbardsamfunnet nå er i full gang med. Markeringen i dag setter et endelig sluttpunkt for over 100 års gruvehistorie i Svea, sier sysselmann på Svalbard, Kjerstin Askholt.

Stortinget besluttet i 2017 at Sveagruva skulle avvikles og ryddes var i oktober 2017, etter at det ble innført driftshvile i oktober 2016.

SNSG skal i henhold til svalbardmiljøloven utarbeide en plan for hvordan oppryddingen skal skje, og denne planen skal godkjennes av miljømyndighetene i et prosjekt som ledes av Sysselmannen. Utgangspunktet for oppryddingen er at stedet skal tilbakeføres til opprinnelig tilstand. Et veldig spennende prosjekt å få være med på, men utfordringer både knyttet til forurensning, natur og kulturminner sier prosjektleder hos sysselmannen Martine Løvold.

Oppryddingen er i full gang, og SNSG antar de er ferdige i 2024. Da skal etter planen siste båt gå fra det som en gang var kullkaien på Kapp Amsterdam.

Les mer om arbeidet på SNSGs Facebookside: https://www.facebook.com/StoreNorskeSpitsbergenKulkompaniAs/