Masseevakueringsøvelse fra skip

Foto: SARex

26. mai gjennomfører Sysselmannen og Kystverket en diskusjonsbasert masseevakueringsøvelse fra skip (MRO) i kulturhuset i Longyearbyen sammen med lokale aktører og med deltakere digitalt.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 20.05.2021

- Øvelsen er en del av et større prosjekt som leder fram til en fullskala MRO-øvelse og oljevernøvelse på Svalbard i oktober, opplyser prosjektleder Espen Olsen hos Sysselmannen på Svalbard.

Scenariet onsdag 26. mai er at et større passasjerskip som befinner seg på Svalbard forliser og må evakuere passasjerene. Redningsaksjonen vil involvere både lokale, nasjonale og internasjonale aktører.

- Formålet med øvelsen er å skape en helhetlig forståelse av utfordringene knyttet

til en MRO hendelse. Vi skal sammen øve på hvordan vi håndterer de utfordringene som kan oppstå i en slik situasjon og lære av dette, sier Espen Olsen.

Øvelsen skal blant annet belyse følgende tema:

  • Varsling, utrykning og koordinering av en større redningsoperasjon i Arktis.
  • Organisering og samvirke på skadestedet.
  • Evakueringskjeden i en driftsfase på skadestedet til en normaliseringsfase i Longyearbyen
  • Forsterkninger til Svalbard ved en større redningsoperasjon

I kulturhuset i Longyearbyen deltar blant andre Sysselmannen, Kystverket, Lufttransport, Longyearbyen lokalstyre og Longyearbyen Røde Kors hjelpekorps. På nasjonalt nivå vil en rekke beredskapsaktører delta via videolink, blant annet Hovedredningssentralen, Kystvakten, cruiseoperatører med flere.

Espen Olsen opplyser at rundt 100 personer vil bli involvert i øvelsen, både fysisk og digitalt.