Kontroll av våpenoppbevaring


Sysselmannen har rutinemessig gjennomført kontroller av våpenoppbevaring hjemme hos innbyggere i Longyearbyen. Kontrollene vil fortsette framover.

Publisert 17.11.2020

- Av hensyn til sikkerheten er det svært viktig at folk oppbevarer skytevåpen og ammunisjon på en forsvarlig måte, sier sysselmannsførstebetjent Håkon Toresen.

- Det er mye våpen på Svalbard og det krever er at folk som har skytevåpen er ekstra påpasselige med hvordan de oppbevares. Dette kan ikke gjentas ofte nok, og det er svært viktig for å unngå ulykker og sikre at uvedkommende og barn ikke får tilgang på våpen, påpeker han.

Alle skytevåpen eller en vital del av våpnene, samt ammunisjon skal oppbevares i FG-godkjent sikkerhetsskap som må være boltet fast i vegg eller gulv, eller ilegges lodd dersom skapet veier mindre enn 150 kilo.

- Det er ikke tillatt å oppbevare registreringspliktige skytevåpen og ammunisjon i ubebodd hytte, hus eller lignende. Bolig regnes som bebodd også ved lengre fravær, opplyser Håkon Toresen, som er svært fornøyd med resultatene fra de kontrollene som allerede er gjennomført.

Kontrollene blir varslet skriftlig minimum 48 timer på forhånd.

Les mer om kravene til oppbevaring av våpen og ammunisjon under lenken til høyre.