Informasjon om koronavirus


I likhet med fylkesmenn og kommuner på fastlandet har Sysselmannen, Longyearbyen sykehus, Longyearbyen lokalstyre, Avinor, Visit Svalbard og UNIS utarbeidet planer for håndtering av eventuell koronasmitte i Longyearbyen og på Svalbard.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 02.03.2020

Instansene er i beredskap i tilfelle det kommer smittede personer til Svalbard. Det er lagt konkrete planer lokalt i tråd med anbefaling fra Folkehelseinstituttet (FHI). Vi har tett samarbeid med FHI og Helsedirektoratet, som har hovedansvaret ved en eventuell smitte eller mistanke om smitte. Beredskapsrådet er orientert om planene.

Følg hygieneråd

Smitten skjer, som ved annen forkjølelse, ved dråper som hostes eller nyses ut og ved sekret fra nesen. Fornuftig hygiene for å begrense smitte er derfor viktig. Dette omfatter bruk av engangslommetørklær og grundig håndvask. Dersom dette ikke er tilgjengelig, anbefales det å hoste i albuebøyen istedenfor i hendene og ev. bruke spritbasert hånddesinfeksjon (Antibac).

Hvilke symptomer?

Symptomer på koronavirus er som vanlig forkjølelse, dvs luftveisinfeksjon, feber, sår hals, hoste osv.

Ring først – ikke møt opp på sykehuset

Dersom noen har mistanke om smitte, bes de ringe Longyearbyen sykehus. Mulig smittede personer skal ikke sitte på venterom pga. risikoen for å smitte andre og prøvetaking må derfor avtales med helsepersonell først.

Ved mistanke om smitte kontakter du sykehuset i Longyearbyen på telefonnummer 79 02 42 00.

Hold deg oppdatert ved å lese informasjon fra Folkehelseinstituttet (FHI) og fra Helsedirektoratet (lenker i høyre kolonne).