Isbjørnen ved Bolterdalen


En isbjørn har de siste dagene oppholdt seg i området Bolterdalen. Området ligger utenfor den sonen nær bosettingen der Sysselmannen ifølge isbjørninstruksen rykker ut ved observasjoner av bjørn. Denne bjørnen har imidlertid ved to tilfeller oppsøkt turfølger og skapt akutte situasjoner.  - Sysselmannen har derfor valgt å presse bjørnen bort fra området. Vi følger situasjonen nøye, sier sysselmannsoverbetjent Ole Jakob Malmo.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 17.01.2020

- Å avlive en isbjørn er absolutt siste utvei. Vi har foreløpig ingen planer om dette når det gjelder bjørnen i Bolterdalen. Dukker bjørnen opp igjen, vil vi gjøre nye forsøk på å presse den bort. I samråd med isbjørnfaglig ekspertise internt hos oss og hos Norsk Polarinstitutt vil vi også vurdere muligheten for å bedøve bjørnen og frakte den bort med helikopter, sier Ole Jakob Malmo.

Han understreker at det er svært viktig at alle bidrar til å hindre at isbjørn oppsøker Longyearbyen, og gir Sysselmannen beskjed med én gang de observerer isbjørn ved eller i bosettingen.

Sysselmannen oppfordrer alle til ikke å oppbevare kjøtt, mat og matavfall utendørs og å være lojale mot systemet for avfallshåndtering i Longyearbyen. Isbjørnen har svært god luktesans og tiltrekkes av matlukt.

Sysselmannen minner også om at det ikke er tillatt å oppsøke eller skremme isbjørn, slik at den blir forstyrret eller farlige situasjoner oppstår.

- Vi ber folk om å ikke oppsøke området og generelt være varsomme når de ferdes ute i felt, påpeker Ole Jakob Malmo.