Mannen som er siktet for å ha ranet Sparebank 1 Nord-Norges filial i Longyearbyen fredag, ble framstilt for varetektsfengsling i Tromsø i dag. Han er varetektsfengslet i fire uker. Mannen er også siktet for grove trusler med skytevåpen og brudd på våpenloven. 

Mannen, en 29 år gammel russisk statsborger som var på Svalbard som turist, oppsøkte banken ved 10.40-tiden fredag formiddag og truet til seg cirka 70.000 kroner. Han brukte et gevær av typen Mauser, som var utleid på lovlig vis i Longyearbyen.

Mannen ble pågrepet av politiet i Longyearbyen sentrum kort tid etter ranet og ble sendt til Tromsø samme dag. Ransutbyttet er beslaglagt.

- Hendelsen viser at vi på Svalbard dessverre ikke lenger er forskånet for kriminelle handlinger som vi hittil bare ser på fastlandet. Kriminalitetsbildet er i ferd med å forandre seg i takt med samfunnsutviklingen forøvrig på Svalbard, sier sysselmann Kjerstin Askholt.