Russlands generalkonsul Vjatsjeslav Gennadievitsj Nikolajev overrakte Sysselmannen på Svalbard ved Kjerstin Askholt det russiske kriseministeriets medalje "For utvist kameratskap i redningens navn" onsdag. Også fartøysjef Kent Ole Solhaug på «Polarsyssel» og Longyearbyen Røde Kors hjelpekorps ved operativ leder Gøran Andersen fikk medaljen under tilstelningen i Barentsburg 9. mai.

- Helikopterulykken utenfor Heerodden var først og fremst en tragisk hendelse. Jeg mottar denne medaljen på vegne av alle ved sysselmannskontoret og andre som bisto oss og som gjorde en stor innsats de to ukene leteaksjonen varte, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Åtte personer omkom da det russiske helikopteret gikk ned i havet og sank utenfor Heerodden i slutten av oktober i fjor. Bare en av de omkomne er funnet.

Det russiske kriseministeriets utrykningsstyrke deltok i aksjonen, og rettet stor takk til Sysselmannen på Svalbard og en rekke andre som deltok i leteaksjonen. Som et synlig bevis på dette har nå Kriseministeriet tildelt medaljen "For utvist kameratskap i redningens navn» til følgende i tillegg til Sysselmannen, fartøysjef Kent Ole Solhaug og Longyearbyen Røde Kors hjelpekorps ved Gøran Andersen:

Fartøysjef G.O. Sars, Svein Roger Fredheim

Fartøysjef Maersk Forza, Olav M. Molde

Fartøysjef KV Barentshav, Frode Urke

Fartøysjef Northguider, Asle Birkeland

Operatør Hugin, Helge Telle

Operatør Hugin, Arild Vange

Operatør Hugin, Kristian Nikolaisen

UNIS ved Frank Nilsen

Sonar- og ROV-operatør Knut Bergen

Lufttransport ved basesjef Hans-Arne Jensen